Over mijn werk

Linoleumdrukken zijn in oplagen van 3 tot maximaal 87 exemplaren gedrukt. De originele oplage staat bij de kunstwerken vermeld.

Etsen zijn in oplagen van 3 tot maximaal 18 gedrukt; de vroegere houtsneden in oplagen van ten hoogste 4 stuks.

Potloodtekeningen (overig) zijn unieke werken.
Alle kunstwerken worden genummerd en gesigneerd geleverd.

Uitgesneden linoleum

Linoleumdruk

De linoleumsnede of linosnede is een zogeheten hoogdruktechniek. De afbeelding wordt gespiegeld uit een stuk linoleum gesneden. Daarna wordt met een roller drukinkt op de hoge delen aangebracht. Vervolgens wordt er dun papier op het linoleum gelegd, dat met een hoogdrukpers wordt aangedrukt. De techniek waarmee de linoleumdruk tot stand komt, lijkt op die van een houtsnede.

Er kunnen meerdere kleuren naast elkaar worden gedrukt. Voor iedere kleur is een nieuw stuk linoleum nodig. Soms druk je de kleuren over elkaar heen en dan kun je volstaan met twee of drie stukken.

Ets

Etsen is een diepdruktechniek, waarbij de lijnen en vlakken in zink worden uitgebeten. Daarvoor wordt salpeterzuur gebruikt.

Er is verschil tussen de zogeheten lijnets en de aquatintets. Een aquatintets bestaat uit witte, grijze en zwarte vlakken. Die vlakken ontstaan door heel veel uitgebeten putjes in de zinkplaat, bij het afdrukken op het etspapier.

Voor het afdrukken van etsen is een drukpers nodig. Het bevochtigde etspapier wordt met de pers in de met inkt gevulde groeven of putjes van het zink geperst. Bij een kleurenets is voor iedere kleur een aparte zinkplaat nodig.

Overige technieken

Onder ‘overige werk’ bevinden zich verschillende technieken, zoals houtsnedes en potloodtekeningen. De houtsnede is, evenals de linosnede, een hoogdruktechniek. Door nerven en andere oneffenheden in hout kunnen afdrukken wat rafeliger of onregelmatiger worden dan bij linoleumdruk.

Houtsnedes worden handmatig zonder een drukpers afgedrukt. Bij het drukken van hout en linosnedes wordt uitsluitend hoogwaardige boekdrukinkt gebruikt.